Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΗΓΗ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ? ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΑΣ,ΟΧΙ ΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων από ένα μπουκάλι απλά δεν μπορούν να φτάσουν όλες τις βιολογικά δραστικές ενώσεις που υπάρχουν σε ένα καλά εφοδιασμένο ντουλάπι.
Τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι το μέρος των φυτικών τροφών που δεν μπορούμε να χωνέψουμε. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στη μείωση της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης, στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στην απώλεια βάρους, κάνοντάς σας να αισθάνεστε χορτάτοι.
Υπάρχουν πολλές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες για να διαλέξετε:
• καστανό ρύζι
• πλιγούρι (τριμμένο σιτάρι)
• κριθάρι
• βρώμη
• καρύδια
• φασόλια και φακές
• μήλα
• μύρτιλλα
• καρότα
Τροφή πλούσια σε τέσσερις βασικές βιταμίνες και μέταλλα
Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και τα ζώα. Τα μέταλλα είναι ανόργανα στοιχεία από τη γη (έδαφος και νερό). Και τα δύο είναι απαραίτητα για την φυσιολογική ανάπτυξη και τη βέλτιστη υγεία.
Εδώ είναι τέσσερις βιταμίνες και μέταλλα ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία, καθώς και οι καλύτερες διατροφικές πηγές για το καθένα:
• σίδηρος — κρέας, πουλερικά, ψάρια και φασόλια
• βιταμίνη Α — καρότα, γλυκοπατάτες, σπανάκι, λάχανο
• βιταμίνη Β12 — κρέας, πουλερικά, ψάρι
• βιταμίνη Ε — ξηροί καρποί, σπόροι, φυτικά έλαια
Τροφές πλούσιες σε υγιεινά φυτοχημικά
Τα φυτοχημικά είναι χημικές ουσίες που παράγονται από τα φυτά. Δεν είναι απαραίτητα για τη ζωή, αλλά έχουν θετική επίδραση στην υγεία. Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτοχημικά έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, φασόλια και δημητριακά.
Παρακάτω είναι έξι βασικές φυτοχημικές ουσίες, καθώς και οι καλύτερες διατροφικές πηγές καθεμίας:
• φλαβονοειδή — βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες, βατόμουρα
• καροτενοειδή — πορτοκαλί λαχανικά όπως καρότα, γλυκοπατάτες και κολοκύθα
• λυκοπένιο — ντομάτες, καρπούζι, κόκκινες πιπεριές
• ισοφλαβόνες —σόγια
• ρεσβερατρόλη — κόκκινα σταφύλια, μύρτιλλα, φιστίκια
• κατεχίνες — τσάι (ειδικά πράσινο τσάι), βατόμουρα, μήλα, δαμάσκηνα.
(Harvard Medical School)