Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΜΕΤΑ ΤΑ 60 ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΩΡΟ ΘΑΝΑΤΟ
Τα άτομα άνω των 60 ετών που πίνουν αλκοόλ τακτικά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ιδιαίτερα από καρκίνο ή προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά και τις αρτηρίες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας, μεγάλης μελέτης που δημοσιεύθηκε από το JAMA Network Open (https://jamanetwork.com/…/jamanetwo…/fullarticle/2822215 ) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ συνδέεται με σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.
Αυτή είναι μια αλλαγή από τις μέχρι τώρα απόψεις που υποδηλώνουν ότι η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ (ένα ή δύο ποτά την ημέρα) δεν ήταν επικίνδυνη.
Πρόσφατα, οι ειδικοί ανακάλυψαν λάθη στον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα προηγούμενα συμπεράσματα.
Σε αυτήν την τελευταία μελέτη, ερευνητές στην Ισπανία ανέλυσαν δεδομένα υγείας για περισσότερους από 135.000 ανθρώπους, τουλάχιστον 60 ετών, που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η μέση ηλικία των ατόμων της μελέτης ήταν 64.
Οι ερευνητές συνέκριναν αποτελέσματα υγείας 12 ετών για περιστασιακά πότες με εκείνους που κατά μέσο όρο έπιναν λίγο αλκοόλ σε καθημερινή βάση.
Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την υγεία παρατηρήθηκαν μεταξύ των περιστασιακών πότων και εκείνων που οι ερευνητές χαρακτήρισαν πότες «υψηλού κινδύνου».
Περιστασιακοί πότες έπιναν λιγότερα από περίπου δύο ποτά την εβδομάδα.
Η ομάδα υψηλού κινδύνου περιλάμβανε άνδρες που κατανάλωναν κατά μέσο όρο σχεδόν τρία ποτά την ημέρα ή περισσότερα και γυναίκες που κατά μέσο όρο έπιναν περίπου ενάμισι ποτό την ημέρα ή περισσότερο.
Η μελέτη έδειξε ότι σε σύγκριση με την περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ, η κατανάλωση αλκοόλ υψηλού κινδύνου συνδέθηκε με:
• 33% αυξημένος κίνδυνο πρόωρου θανάτου
• 39% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο
• 21% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από προβλήματα με την
καρδιά και τις αρτηρίες.
Οι πιο μέτριες συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος συνδέθηκαν επίσης με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και θανάτου από καρκίνο, ενώ ακόμη και ο μέσος όρος ενός ποτού ή λιγότερο την ημέρα συνδέθηκε με 11% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.
Όσοι έκαναν χαμηλή και μέτρια κατανάλωση ήταν περισσότερο σε κίνδυνο εάν είχαν επιπλέον και προβλήματα υγείας ή αντιμετώπιζαν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.
Τα ευρήματα έδειξαν επίσης την πιθανότητα ότι η κατανάλωση κρασιού ή η κατανάλωση κυρίως με τα γεύματα μπορεί να είναι χαμηλότερου κινδύνου, αλλά οι ερευνητές ζήτησαν περαιτέρω μελέτη σε αυτά τα θέματα, καθώς «μπορεί να αντικατοπτρίζει ως επί το πλείστο την επίδραση του πιο υγιεινού τρόπου ζωής, της βραδύτερης απορρόφησης αλκοόλ ή μη αλκοολούχων συστατικών των ποτών».
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση στην Αμερική έδειξε ότι συνολικά, η στάση των Αμερικανών απέναντι στις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία αλλάζει, με το 65% των νεαρών ενηλίκων (ηλικίας 18 έως 34 ετών) να λέει ότι το ποτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αλλά μόνο το 39% των ενηλίκων ηλικίας 55 ετών και άνω συμφώνησε ότι το ποτό είναι κακό για την υγεία ενός ατόμου.
Το χάσμα στις απόψεις μεταξύ νεότερων και μεγαλύτερων ενηλίκων σχετικά με το ποτό είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί, ανέφερε η δημοσκόπηση.