Τι πετυχαίνουμε με την άθληση;
Με την άθληση πετυχαίνουμε την ενδυνάμωση και την υπερτροφία των μυών. Επίσης, η άθληση επιδρά καταλυτικά στην καρδιά και το αγγειακό σύστημα. Είναι καλό να αθλούμαστε επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά;
Η καθημερινή ερασιτεχνική άσκηση, είτε είναι αερόβια, είτε αναερόβια, αναζωογονεί το εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών και έτσι παράγεται μια σειρά ουσιών, που προκαλούν αγγειοδιαστολή και εμποδίζουν τις θρομβώσεις μέσα στις αρτηρίες και τις φλέβες.
Η έλλειψη λοιπόν καθημερινής άσκησης αναστέλλει αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις και τελικά το άτομο, το οποίο δεν ασκείται, είναι δυνατόν να εμφανίσει είτε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, είτε έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Καρδιαγγειακός έλεγχος: Ένας πλήρης καρδιαγγειακός έλεγχος σε όσους ανθρώπους αθλούνται συστηματικά ή κάνουν πρωταθλητισμό, είναι απαραίτητος. Εάν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα, τότε ο έλεγχος περιλαμβάνει δοκιμασία κόπωσης ή άλλες δυναμικές δοκιμασίες (stress echo), ηχωκαρδιογράφημα (triplex καρδιάς), 24ωρη ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση, αλλά και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως μαγνητική καρδιάς και καρδιακό καθετηριασμό. Σε ηλικίες άνω των 35 ετών θα πρέπει να εκτιμάται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος του εκάστοτε αθλητή και να εξετάζεται ανάλογα.
Σε γενικές γραμμές ο καρδιαγγειακός έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2ετία ή και συντομότερα σε νεαρούς γρήγορα αναπτυσσομένους αθλητές και θα πρέπει να γίνεται από ιατρικό προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις.